Når der ikke lyttes

Af Jan Vagn Jakobsen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.

Der har i længere tid været diskussioner både i valgkampen og på de sociale medier om sammenlægningen af de to institutioner Sct. Bendts Børnehave og Børnehuset Toften i en ny institution, der har fået navnet “Solstrålen”. En institution, der også skal huse dagplejens legestue.

De mange oprørte indlæg handler ikke alene om en ufærdig bygning, der reelt er for lille. Den handler også om evnen til at lytte, om demokratisk indflydelse og om et udvalg, der ikke tager dialogen med forældrene alvorligt. Man overlader alt for meget til administrationen. Alt dette er en del af de frustrationer, forældrene i de to sammenlagte institutioner oplever i øjeblikket. Forældrenes reaktioner er både forståelige og helt på sin plads.

 

Et nytænkende, inkluderende projekt

I forbindelse med budget 2015 blev der i september 2014 indgået en aftale, der betød sammenlægning af specialbørnehaven Sct. Bendts Børnehave og daginstitutionen Børnehuset Toften. Det blev til en ny institution, der skulle opføres i Benløse. Den ligger nu i umiddelbar nærhed af den gamle bygning, der tidligere rummede Børnehuset Toften.

Der blev samlet afsat 18.7 mio. kr til den nye institution i budget 2015 og 2016. Enhedslisten var enige i planen om at bygge Solstrålen. Vi mener stadig, den nye institution og ideen bag giver god mening.

I beskrivelsen af det projekt, der ligger til grund for institutionen hedder det, at “…med den nye børneinstitution ønskes skabt et tidssvarende læringsmiljø, hvor børnene løbende oplever nye udfordringer og tilbydes miljøskifte, når deres udvikling kræver det.

Tanken er at skabe et miljø med den rette balance mellem at ”skærme” og at ”skubbe”. Her skal være den rette balance mellem plads til meningsfulde ogforpligtende fællesskaber og til individer med behov for ro og koncentration.

Bygningen skal tilvejebringe rammer for både det lille fællesskab og det store fællesskab i et varieret og feksibelt miljø med rumlig differentiering og et sundt indeklima.

Overskuelighed og gode lys- og lydforhold er nøgleord sammen med tilgængelighed og ergonomi.

Den nye institution skal ligeledes danne rammen om en attraktiv arbejdsplads med fokus på arbejdsmiljø og trivsel samt inspirerende omgivelser…

Der var med andre ord tale om et projekt for inklusion, der kunne være blevet noget, andre kommuner ville kigge langt efter. Ikke af prestigehensyn, men som model for inkluderende miljøer. Et sted, der giver mulighed for, at børn i særlige vanskeligheder kan være en del af fællesskaber en større eller mindre del af dagen – alt efter hvad det enkelte barn kan rumme. Måske er nogle uenige med mig, men jeg mener, vi skal tilstræbe sådanne rammer og muligheder.

 

Virkeligheden blev en anden

Det blev imidlertid ikke virkelighed. Allerede i den indledende fase blev projektet beskåret. Der blev dog i flere omgange i runde tal  tilført ialt 5 mio kr. til projektet. Noget flertallet i byrådet naturligvis roste sig selv for. Samtidig lukkede man dog øjnene for, at det reelle økonomiske behov for at skabe for en velfungerende institution lå i omegnen af 10 mio. kr. Altså manglede der stadig omkring 5 mio. kr. Det blev samtidig meget vigtigt at det nye projekt stod færdigt inden kommunevalget.

Årsagerne til, at den nye institution fik en dårligere økonomi er bl.a., at den er bygget på et tidspunkt, hvor der er kommet mere gang i byggeriet – og det fordyrer. En anden årsag er, at det er bekosteligt med de indretninger, der sikre brugbarheden for børn med handicap.

Oven i, at de økonomiske beskæringer bl.a. betød mindre pædagogiske rum, kom nye “hovsa-løsninger” til: en del pladser i det tidligere Børnehuset Toften blev pludseligt omdefineret til vuggestuepladser. Det gjorde det bestemt ikke nemmere at se et klart mål med institutionen og de intentioner, der tidligere var lagt i den.

Men politikerne i Børne- og Undervisningsudvalget åd administrationens nye påfund råt. Det virkede som om udvalget totalt havde mistet overblikket over, hvad ideen med Solstrålen oprindeligt var.

Enhedslisten stemte i byrådssalen imod, at man ændrede fra børnehavepladser til vuggestuepladser. Vi anviste andre muligheder for at løse manglen på vuggestuepladser. Alle andre end Enhedslisten stemte dog i byrådssalen for denne sene ændring af projektet. Det kan man læse i referatet fra byrådsmødet 11. september under “Punkt 9 Efterspørgsel af vuggestuepladser i Benløsedistriktet (BUU)”.

 

Demokratisk inddragelse

Forældrene har løbende gennem hele processen påtalt pladsforholdene i institutionen. Man var bekymrede for, at der var for lidt plads. Paradoksalt nok var et af argumenterne for den nye institution, at pladsforholdene i Børnehuset Toften, var for små. Efterhånden som økonomien i den nye institution reelt blev mindre, så blev pladsforholdene også her skrumpet. Også for børnene fra Sct. Bendts Børnehave, der ofte har brug for pladskrævende hjælpemidler.

Forældrene har påtalt det igen og igen både i henvendelser til politikere og administration. Det er også nævnt i høringssvar. I august kom forældrene bl.a. med et konstruktivt forslag om at lade Børnehuset Toftens gamle bygning blive stående . Forældrene ønsker, at bygningen kan bruges til nogle af de funktioner og mangler, det er konstateret, at der ikke er taget højde for i Solstrålen.

Dette forslag er såvidt jeg kan se aldrig behandlet i Børne- og Undervisningsudvalget. Det rejser et spørgsmål: Hvem er det egentlig, der træffer beslutningerne – politikere eller administration? Det er naturligvis ikke noget vi umiddelbart får svar på, for ingen politiker vil jo indrømme, at man er kørt ud på et sidespor.

På det sidste byrådsmøde inden kommunevalget tog den socialdemokratiske byrådsgruppe endelig spørgsmålet op. Man foreslog, at “udskyde nedrivningen af Toftens gamle bygninger med minimum 6 måneder og bruge erfaringerne til atvurdere bygningens fremtid, skal det rives ned eller skal det stilles til rådighed for Solstrålen. Sagen blev “henvist til udvalgsbehandling”.

Jeg ser frem til, at vi sammen med den socialdemokratiske gruppe får landet denne institution på en måde, så det ikke kun er nogle få måneders henstand inden nedrivning. Der må satses på en varig løsning af de problemer, der er med Solstrålen. En løsning bør være, at vi får budgetlagt en ny bygning, der kompenserer for manglerne, Solstrålen har lige nu.

Det korte af det lange er, at der er svigtet groft hvad angår dialog med og inddragelse af forældrene. Et ansvar Børne- og Undervisningsudvalget bærer et kraftigt ansvar for – og som formanden først prøver at råde bod på med forslaget på byrådsmødet. Sådan gør man ikke i en kommune, der gerne vil være kendt for at sætte demokrati på dagsordenen.

 

En kaotisk indflytning

Som man har kunnet se både i beskrivelser og af fotos på de sociale medier, så er alt, hvad der kan gå galt omkring overtagelsen af denne bygning gået galt. Forældreindlæggene fortæller tydeligt, at overtagelsen af Solstrålen har været dybt kritisabel på mange måder, jeg ikke skal gentage. Det er som sagt velunderbygget i både ord meget sigende fotomateriale.

Generelt synes jeg, man bør være forsigtig med, hvad man udsætter børn for. Man kommer dog ikke uden om, at der er børn med ganske særlige udfordringer i den tidligere Sct. Bendts Børnehave. Der er grund til at vise ganske særlige hensyn over for disse børn. Det er derfor, at de er placeret i et specialtilbud. Det er forhold, det er vanskeligt at give politikerne i udvalgene ansvaret for. Vi må tillade os at kunne regne med, at der i administrationen er den nødvendige fagkundskab og det nødvendige faglige tilsyn til rådighed for byggerier af denne art.

 

Samarbejde

Solstrålen kan stadig nå at blive et godt tilbud med nye muligheder. Derfor er det vigtigt at få rettet op på fejl og mangler, der er både udendørs og indendørs. Det er også vigtigt at sikre, at der findes løsninger omkring pladsforhold. Det er kun noget der løses i fællesskab mellem alle, der kan byde ind med noget brugbart – og først og fremmest med forældrene.

Der er al mulig grund til at sikre, at der kommer en snarlig og holdbar løsning. Jeg håber, at byrådets medlemmer på tværs af politiske skel tager det alvorligt, at det her problem skal løses. Med forældrene som en aktiv kraft lover vi i Enhedslisten, at vi gør alt hvad vi kan for at bakke op. Det er helt nødvendigt, at forældrene bliver hørt og at politikerne viser sig som folk, der tør tage selvstændig stilling.

Desværre er det også sådan, at Solstrålen ikke er det eneste problem, mange forældre til børn med handicap slås med i øjeblikket. Også mangel på sagsbehandlere og manglende behandling af en lang række sager i Børne- og familierådgivningens handicapteam skaber yderligere frustration. Det er ikke okay i en kommune, der i sin vision for kommunen taler om:

“…Ringsted – nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed

I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i fok, udvikler sammen og involverer hinanden. Vi tror på, at medbestemmelse giver medansvar og styrker både borgere, foreninger, virksomheder og kommune.

Som Byråd gør vi det let for foreninger og frivillige at omsætte deres idéer til aktiviteter, der skaber nytte for andre. Vi udvikler nærdemokratiet og insisterer på åbenhed, dialog og inddragelse – og vi er interesserede i at afprøve nye former for samarbejde, fra idéerne opstår til løsningerne skal sættes i gang…”

Blot citeret som en reminder til politikere, der selv har været med til at formulere de både flotte og kloge ord. Ord, vi er forpligtet til både i det små og det store at omsætte til virkelighed – også for børnefamilierne. Vi vil gerne være med til at finde konstruktive og fremtidsorienterede løsninger. Det kræver blot at forældrene er med også – og at administration og politikere begynder at lytte… til forældrene.

Tak til Solstrålens forældre, der har stilles deres fotos til rådighed.