Konstituering (uddybning)

I november 2013 gik Venstre og Dansk Folkeparti sammen med Socialdemokratiet og SF i en fast sammentømret gruppe.

Socialdemokratiet og SF gik med i denne gruppe på trods af, at Venstre med 7 medlemmer i byrådet og Dansk Folkeparti med 4 meldemmer alene sad på flertallet i byrådet, der ialt har 21 medlemmer.

I denne gruppe, kaldet flertalsgruppen fordelte man blandt andet formandsposterne mellem sig.

De fik støtte fra byrådets øvrige partier undtagen Enhedslisten. Dvs. fra Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og i nogen grad fra Radikale Venstre, der dog i forløbet inden for de sidste par år har vist lidt mere selvstændige holdninger i nogle sager.

Også Konservative Folkeparti fandt sig i løbet af perioden en enkelt sag at skille sig lidt ud på. Det blev Torvet og ombygningen af det.

Det har gjort Enhedslisten til eneste reelle opposition i et byråd, der ellers retter ind efter V og DF.

Vi mener di Enhedslisten, at det på en lang række vigtige sociale sager har haft katastrofale konsekvenser. Nogle af dem kommer vi ind på nedenfor.

En direkte konsekvens af aftalen mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF var, at man udelukkede Enhedslisten og Liberal Alliance fra Økonomiudvalget.

Det skete på trods af, at Enhedslisten, når det gælder stemmer er det 4. største parti i Ringsted byråd – kun overgået af Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det Konservative Folkeparti, Radikale VenstreLiberal Alliance og SF alle var mindre.

Trods alle løfter om bredt samarbejde valgte Venstre at tilgodese loyale støtter for borgerlig politik – og har dermed sat sig foran. Ikke for et samarbejde, men for reel blokpolitik.